2015. március 31. kedd - Árpád. Holnapi névnap: Hugó
Petteri írása
2012. szeptember 29.

Finn kések és finn ételek

Finn kések és finn ételek

  • Tetszik:

Krisztina svéd királynő 1649-ben engedélyt adott Peter Thorwöste holland kereskedőnek öntöttvas és kovácsoltvas termékek gyártására, így az felépíthetett egy vasolvasztót a dél-finnországi Fiskars faluban. Vállalkozása – és a falu is – gyorsan híressé vált a jó minőségű acélról és az abból készült termékekről.

Amikor 1832-ben megalapították Fiskarsban Finnország első evőeszközgyárát, a gyártott termékek listájára a kések mellé felkerültek a villák és az ollók. 1837-ben Finnországban ismét Fiskars lett az első valamiben, ugyanis ekkor alapították a faluban a gépgyártó üzemet. Az 1830-as években, ebben az üzemben gyártották Finnország első gőzgépét.

A magyar háziasszonyok számára sem ismeretlen a Fiskars név, valószínűleg sok magyar otthonban használják az ergonomikusan tervezett késeket, és lapul a fiókban egy narancssárga nyelű olló, aminek a színéhez érdekes történet kapcsolódik.

1967-ben, amikor az első alapmodellek gyártását készítették elő, a tervező azt akarta, hogy az ollók fekete, piros vagy zöld színűek legyenek. Megkezdődött a prototípus gyártása, és a gépkezelő úgy döntött, hogy felhasználja a gépben maradt narancssárga festéket. Ez azt eredményezte, hogy a prototípusok négy különböző színben készültek el, melyek közül a narancssárga és a fekete lett a legnépszerűbb. Választani kellett. Belső szavazást tartottak a Fiskarsnál, az eredmény közismert. Persze vannak más színű ollók is, amelyek közül különös jelentősége van a piros színnek. E sorok írója is naponta használja a balkezesek számára kifejlesztett kényelmes konyhai ollót, amelynek piros nyelét egy pillanat alatt megtalálja a konyhai fiókban.

A legutóbbi időkben a Fiskars a fogyasztási cikkekre fókuszált és felvásárlások révén növekedett. A szabadidős tevékenységekhez kapcsolható a Gerber Legendary Blades, amelyet 1987-ben szerzett meg. A leghíresebb finn üveggyár, az Iittala 2008-as megszerzése megerősítette a Fiskars pozícióját a konyhai eszközök piacán, míg a Leborgne a kerti szerszámok pozícióját erősítette. A Fiskars csoporthoz tartozik az Iittalán keresztül ma már a szintén legendás Hackman márka is, amely több mint 200 éve a legmagasabb minőségű főzőedényeket gyártja Finnországban.

Maga Fiskars falu Délnyugat-Finnországban, Helsinkitől egyórányi autóútra található egy idilli völgyben. A település ma a méltán híres finn design, a formatervezés otthona. A régi vasöntöde és késgyár épületi közelében konferenciaközpont, szálloda, kiállítóterem található, és természetesen emléktárgy bolt, ahol a Fiskars csoport termékei mellett a helyi iparművészek alkotásaiból is vásárolhat a látogató.

Fiskars falu télen

Az 1996-ban alapított alkotóközösség több mint száz művész-kézműves tagja él a faluban, akik húsznál is több szakmát, művészeti ágat képviselnek, köztük bútorasztalosok, keramikusok, képzőművészek, ötvösök és ipari formatervezők. A művészek alkotásait rendszeres kiállításokon mutatják be a faluban.

Idén a Design Héthez és a Fiskarshoz kapcsolódó budapesti aktualitás egy úgynevezett Pop-up, vagyis ideiglenesen felállított étterem, amelynek a Szabadság téri Hütte kávézó ad helyet. A faluban levő elegáns Wärdshus hotel és vendéglő települ néhány hétre a magyar fővárosba, ahol a finn konyha finomságaival ismerkedhet a nagyközönség.

A Wärdhus étterem és szálloda
Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink
Partnerek:
finnagora